Manifest

Manifest per l’Acció Global pel Clima

En els últims mesos, el nostre món ha experimentat un canvi sense precedents. La pandèmia de la Covid-19 ha fet trontollar els fonaments del nostre sistema. S’han evidenciat les febleses i contradiccions d’una economia depredadora que es troba al límit del col·lapse; d’un sistema neoliberal que precaritza els serveis públics i crea grans desigualtats; d’una globalització que se sosté sobre l’explotació del territori i les persones, i que globalitza també la catàstrofe, en forma de pandèmia, de canvi climàtic o d’inestabilitat econòmica. El virus no és causa, sinó conseqüència d’una crisi sistèmica profunda, i suposa un canvi de context que amb prou feines comencem a comprendre. 

L’emergència climàtica ja era una expressió d’aquesta crisi sistèmica. El desastre s’advertia des de fa dècades en els nombrosos informes científics, en el constant flux de persones obligades a abandonar els seus territoris o en les veus de les qui resisteixen davant d’empreses i polítiques extractivistes. Ara, la pandèmia ens col·loca en un punt d’inflexió crític en què, més que mai, ens hi juguem el futur. Ens enfrontem a un ampli espectre d’escenaris possibles i no podem abaixar la guàrdia: depèn de nosaltres que el canvi avanci cap a un projecte ecosocial, just i democràtic, o bé que la nostra inacció ens porti cap a models ecofeixistes, nacionalismes reaccionaris o l’esgotament definitiu dels recursos que sostenen la vida.

Davant aquesta situació, cal que transformem un dels eixos estructurals del nostre sistema: el treball, que avui està estretament associat a la precarietat, la desigualtat i la destrucció del territori, i se situa d’esquena a la vida. Però un nou model laboral just i ecològicament sostenible no es pot basar en una aparent descarbonització de les activitats empresarials ni en una mitificació del teletreball. No podem caure en les atractives falses solucions del capitalisme verd, que ens parlen dels miracles impossibles i dels avenços tecnològics sense tenir en compte el seu elevat cost energètic i material ni els efectes sobre les nostres vides. Per contra, és imprescindible reduir el nostre consum de materials i energia, acompanyant-ho d’una redistribució del treball que garanteixi llocs de treball compatibles amb una vida digna per a totes. Aquest nou model ha d’estar basat en processos sostenibles que parteixin de comprendre que som cossos interdependents i ecodependents, generant  sinergies amb l’entorn i entre les persones. La riquesa resultant ha de distribuir-se equitativament i estar al servei del conjunt de la població mitjançant una fiscalitat justa, entre altres mecanismes.

El model industrial: cal fer front a la deslocalització de la producció,  l’obsolescència programada, la desmesurada explotació de recursos i al procés accelerat de digitalització que avança sense qüestionament. El tancament  d’indústries, com exemplifica el cas de la Nissan, no ha de significar deixar les  treballadores al carrer. Ha d’anar acompanyat d’una reinserció en un teixit econòmic més local i una producció més sostenible, estable i de qualitat, que s’orienti a l’interès general amb preses de decisió públiques i democràtiques.

Les cures: és fonamental situar els processos de reproducció social i de sostenibilitat de la vida al centre d’un nou model de treball. Aquests processos essencials per la (re)producció han estat i són majoritàriament assumits per dones i persones migrades, consolidant una divisió sexual i transnacional del treball, però són responsabilitat de totes. Visibilitzem-les. Revaloritzem-les. Redistribuïm-les. Construïm models basats en la cooperació, la solidaritat i la interdependència, com les xarxes de suport mutu veïnals o comunitàries, que han estat essencials per a moltes persones durant la pandèmia; no podem avançar cap a una transició ecosocial i feminista si seguim prescripcions econòmiques obsessionades amb el rendiment. Hem d’adoptar criteris d’avaluació econòmica que ens parlin de vides dignes, que assegurin el respecte i compliment dels Drets Humans, el benestar general i l’estat del medi ambient, no només el creixement del PIB.

El sector primari: no oblidem el seu paper fonamental en el sosteniment de la vida. És essencial avançar cap a un model amb pràctiques més respectuoses amb les seves treballadores i amb el mateix territori i ecosistema. Un model basat en la sobirania alimentària, en la producció de proximitat i sostenible, i que posi al centre els drets i el benestar tant de les persones que hi treballen com de les consumidores. Reclamem també la sobirania sobre els béns comuns essencials, com l’aigua i  l’energia: no els volem en mans de grans empreses que exploten i especulen.

El turisme: aquest sector s’ha vist profundament afectat per la COVID-19. S’han posat de manifest els perills de la fragmentació i sobreespecialització econòmica en una activitat econòmica tan fràgil i estacional en moments de col·lapse sistèmic. Tanmateix, milers de ciutadanes hem tingut la possibilitat de gaudir dels nostres barris, pobles i ciutats com mai en molt de temps. Reiterem el nostre convenciment que cal apostar per un model d’intercanvi i mobilitat sostenible, socialment just i que respongui a les realitats territorials concretes; un model respectuós amb el que és local, que potenciï l’oci i la cultura populars sense mercantilitzar-los. No volem ser ciutats aparador. La transició cap aquest nou model no ha de destruir indiscriminadament la petita economia, ni derivar en un monopoli multinacional del sector.

El sector públic: la pandèmia ha demostrat la importància i necessitat de blindar els serveis públics, que sent essencials han estat objectiu de múltiples retallades i privatitzacions els últims anys. En un context mundial on les crisis socials, econòmiques i ecològiques s’accentuaran cada cop més, és imprescindible consolidar i ampliar els serveis públics. Han de ser capaços de donar resposta a la totalitat de la població de manera equitativa, suficient i eficient, sense importar l’origen, l’ètnia, el gènere, l’orientació sexual i/o la classe social.

Hem d’estar alerta. En aquests temps de transformació, la lluita pel futur pren més rellevància que mai. No podem acceptar les velles receptes neoliberals, per molt que ara es disfressin de verd. No podem conformar-nos amb falses solucions que aprofit en la crisi per concentrar encara més poder en poques mans, que no miren pel bé comú, sinó per la preservació d’un sistema que ens aboca al desastre ecosocial. És moment d’organitzar-nos. És moment d’impulsar el canvi que volem, un canvi que posi en el centre les persones, els cossos, els territoris i la Terra.

Actives i organitzades, seguim lluitant per la vida. 

Organitzacions adherides

ACAF – Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central

Acció Ecofeminista

Acció Jove (Joves de CCOO Catalunya)

AEMA UPF

Alerta Amazònica

Aliança contra la Pobresa Energètica

Animal Rebellion Barcelona

Anticapitalistes

Antropologia de la Vida Animal. Grupo de estudios de etnozoologia

Arran de terra

Assemblea Ecologista de la EEBE (ecoEEBE)

Assemblea Ecologista de la UAB

Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic

Assemblea Groga de Gracia

Associació animalista Libera

Associació CreatiBio

Associació Cultural La Nave Va

Associació Cultural Nou Barris Taller d’Idees

Associació d’Estudiants Progressistes

Associació de VV barri Maresme BNC

Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA

Associació Les Luciferases

Assoc. Makea Tu Vida

Associació Mirall. Feminisme d´Acció Social

Asociación Nacional de Autoconsumidores

Associació Save the Gats Catalunya

Associació Veïnal del Grup Llinàs de Sant Vicenç dels Horts

AVVEE

Barcelona en Comú

Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió

Ca la Dona

Casa Buenos Aires – Vallvidrera

Casal de Joves La Dreixa

Catalunya en Comú

Catalunya en Comú – Baix Llobregat

Catalunya No als TCI

Celobert cooperativa

Cíclica Arquitectura SCCL

ClimAcció

Comissió Agenda Llatinoamericana Mundial a Catalunya

Comunistes de Catalunya

Confluència Jove

Consell de la Joventut de Barcelona

Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

Coordinadora: un altre món és possible

Demarcació Barcelonès – Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Descontrol Editorial & Impremta SCCL

Dones ANC

Ecologistes en Acció de Catalunya

Edualter

Educambient, SCCL

El Globus Vermell

El Guaret grup de consum ecològic

Enginyeria Sense Fronteres

Entrepobles

Equo Catalunya

Esquerra Republicana de Catalunya

Esquerra Unida i Alternativa

Espacio del Inmigrante

Espai Jove de la Intersindical-CSC

Espai veïnal Calàbria 66

Esplai GMM

Esplai Matinada-Pòrtics

Facto Cooperativa

FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona)

FEDERACIÓ D’ESTALVI DE CATALUNYA (FEC)

Fil a l’agulla

Fundació Guné

Fundació l’Alternativa

Fundación Oxfam Intermón

Fundació Privada Integramenet – Atenció a persones en situacio de risc social

Fundació PROIDE

Fundació Revolució Democràtica

Fundació Roca Galès

Germanetes de l’Assumpció

GOGARA

Greenpeace

Grup de Cientifics i Tècnics per un Futur No Nuclear

Grup d’ecoconsum La Sardineta

Grup ECOS

IAC – Intersindical Alternativa de Catalunya

IACTA

Independents UPF (AREI UPF)

Institut Quatre Cantons

Intersindical-CSC

Jovent Republicà

Joventut Comunista de Catalunya

Joventut Socialista de Catalunya (JSC)

Justícia i Pau

La Banda Sorora

LabCoop

Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global

LA TAULA SCCL

L’Apòstrof SCC,L

L’Aurora (organització marxista)

L’Obrera Sabadell

Marxa Mundial de Dones

Mensakas, SCCL

Més País Catalunya

No mas colillas en el suelo Barcelona

NUS Processos Socials i Creatius SCCL

Obrir Escletxa

Observatori del Deute en la Globalització (ODG)

Opcions

PAH Barcelona

Partit del Socialistes de Catalunya (PSC)

Plataforma Bici Augusta

Plataforma contra violencies de genere

Podem Catalunya

POL·LEN EDICIONS, SCCL

Posidonia Green Project

Rebel·lió o Extinció Barcelona

Remenat

Ruptura Ecosocial

Sindicat de Llogateres de Catalunya

Som Energia Barcelona

Som lo que Sembrem

Sostre Cívic

Taller La Via

Te lo sirvo verde

UGT de Catalunya

UPC Clima

Usar y Reusar Cooperativa

USTEC·STEs (IAC)

Vall de Can Masdeu

Viver Tres Turons

Veus Barberà

WWF Barcelona

Xarxa Feminista de Catalunya

Xarxa d’Habitatge d’Horta-Guinardó

Xarxa de Suport Sagrada Família – El Poblet

Xarxa per a la Conservació de la Natura

Xarxa per la sobirania energètica (Xse)

XR Sabadell

ZeroPort, Plataforma pel decreixement del port i l’aeroport de Barcelona