Declaració d’Intencions – Judici pel Clima 24-s

Arxiu històric de manifests de Fridays for Future Barcelona. Declaració d’intencions de la manifestació a la Plaça Catalunya de Barcelona del divendres 24 de setembre de 2021, dins del marc del Dia Global d’Accions pel Clima – 24S

DECLARACIÓ D’INTENCIONS JUDICI PEL CLIMA 24S

Coincidint amb la data de mobilització internacional convocada per Fridays For Future, el 24 de setembre sortim de nou als carrers amb accions repartides per tot l’Estat espanyol. Aquest cop, sumem les nostres veus i la nostra mobilització al Judici pel Clima; un litigi climàtic presentat en juny contra la inacció del Gobierno. 

¿Per què?

  1. La crisi climàtica ja és aquí. 

El 9 d’agost es publicava la primera part del sisè Informe d’Avaluació del Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC), on es confirma el que ja temíem; l’emergència climàtica segueix avançant amb conseqüències nefastes per a qui habitem la Terra. Després del shock que va suposar el coronavirus, seguit per un estiu que ha evidenciat la devastació provocada per fenòmens meteorològics extrems, queda clara la urgència d’actuar davant una crisi climàtica que ja no és futura sinó present. Ens preocupa que la sortida d’aquesta crisi es construeixi d’esquena als col·lectius més vulnerables: dones, persones empobrides i migrants.

  1. Hem d’utilitzar totes les eines a la nostra disposició.

I aquest cop una de les nostres eines és el litigi climàtic. Tot i les mobilitzacions i declaracions de la ciutadania contra la insuficiència dels objectius climàtics espanyols, la resposta del Govern d’Espanya segueix sent incompatible amb les indicacions científiques i incapaç de solucionar la manca d’acció de Governs anteriors.

  1. No s’estan assentant les bases d’una sortida socialment i ambientalment justa de les crisis convergents que ens pertoquen.

Tornar al camí econòmic que ens ha portat a aquesta situació no pot ser la resposta, com tampoc pot ser-ho rescatar activitats empresarials insostenibles que hauríem d’estar tancant. No podem seguir retroalimentant un model de creixement econòmic infinit i depredador, que extreu els recursos i oprimeix a les persones pels beneficis d’unes elits. 

  1. Són els nostres drets fonamentals. 

Les respostes dels governs a la COVID19 ens fan veure que no és cert que no existeix capacitat de maniobra per revertir situacions de pobresa i injustícia social i posar en marxa mecanismes molt més efectius per a afrontar la crisi ecosocial. Aquest judici no només va de clima i objectius de reducció d’emissions. Es tracta de la ciutadania exigint al Poder Judicial que facin el seu treball, vetllant els nostres drets fonamentals i els de generacions futures. Acudim a la justícia perquè faci complir allò que demana la societat en el seu conjunt i que ens cal. 

  1. Podem guanyar. 

No som les primeres a portar un cas així davant un Tribunal suprem ni serem les últimes. A Països Baixos, França i Alemanya ja s’ha pronunciat a favor de la ciutadania i el planeta, en un context molt similar al nostre. Sabem que aquí també és possible. És a la nostra mà recordar al Tribunal que aquest cas ens importa i que està en joc el nostre present i futur. A més, ja hi ha molts territoris saquejats i devastats, afectant les persones que hi viuen allà. 

  1. NO A LES AMPLIACIONS! 

El govern espanyol no només no pren mesures adequades al temps d’emergència climàtica actual, sinó que inverteix en infraestructures ecocides que amenacen la vida. Els Governs estatals i autonòmics volen ampliar ports i aeroports, com el de Barcelona, justificant-se en un paradigma econòmic de creixement infinit, però aquest creixement es basa en la destrucció dels nostres cossos i territoris. No hi ha feina en una terra morta. Seguirem lluitant localment per fer front a un sistema injust globalitzat: NO A LES AMPLIACIONS! 

Amb el Judici pel Clima, estem més a prop d’aconseguir una victòria a favor de la justícia climàtica. Però necessitem que els tribunals ens escoltin més de prop.

Per això, fem una crida a la societat civil, perquè creiem que aquest és un moment històricament excepcional per reivindicar la justícia climàtica. Exigim el nostre dret a una vida digna, que es compleixin les exigències científiques i que es legisli de la mà de la responsabilitat social.

Un cop més, us esperem als carrers.


Tags: