Nota de Premsa – Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica

Avui, 8 d’abril de 2021, hauria de ser un dia per a estar contentes, per a donar-nos un respir de tant pessimisme pandèmic i celebrar que després de tantes concentracions, assegudes i manifestacions hem fet un pas cap a un futur una mica més sostenible, just i inclusiu. Però no perquè se’ns hagi fet cas a nosaltres, sinó perquè se li ha fet cas a la ciència.

Avui, hauríem d’estar celebrant que una Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica ambiciosa i coherent amb les demandes de la comunitat científica està més prop que mai de ser aprovada. Però resulta que no serà així.

Se sol dir que la paciència és la mare de la ciència, però, la veritat: ni a la ciència ni a nosaltres ens queda ja.

Estem cansades.

Cansades de la manca d’ambició, de veure com es juga amb el present i el futur de tantes persones. La Llei proposa una reducció del 23% respecte a nivells de 1990, i mentre que els qui la proposen s’omplen la boca dient que és un gran pas, la ciència demana com a mínim una reducció del 7,6% anual (que portaria a Espanya a un 55%). Reducció que exigeix cada vegada més contundència, ja que les condicions climàtiques empitjoren exponencialment any rere any.

Aquests objectius tenen com a marc els anys 2030 i 2050. Seguiran les seves Senyories del Congrés als seus escons per a llavors? I on estarem nosaltres? On estarà la generació de la qual estan arruïnant el futur? I els territoris on el present s’enderroca per culpa de les pràctiques extractivistes i contaminants de països com Espanya? 

No es confonguin, som molt conscients de la gran varietat de factors que estan en joc, i entenem el valor d’introduir a poc a poc canvis normatius. El problema és que aquesta llei sembla treta de fa deu anys i no podem permetre’ns perdre més temps. No tenim temps per a anar aplacant al lobby del gas, ni per a anar jugant amb objectius que “podrien ampliar-se” sense assegurar una mínima qualitat de vida als anys que venen. Aquesta llei arriba tard i no està a l’altura de la ciència, ni de la justícia social, ni de la lluita climàtica.

Les seves Senyories aprovaran aquesta llei i aplaudiran. Això sí, no s’atreveixin a estar orgullosos.

Seguirem als carrers.

Juventud por el Clima – Fridays For Future España


Format Imatge


Etiquetas: