Nota de Premsa – Instagram inhabilita els comptes de Fridays for Future Barcelona i València després de denunciar la nul·la ambició de la COP26 a Glasgow

Nota de Premsa
Fridays for Future Barcelona i València
9 de novembre de 2021

Instagram inhabilita els comptes de Fridays for Future Barcelona i València després de denunciar la nul·la ambició de la COP26 a Glasgow

Aquest dimarts, 9 de novembre de 2021, Instagram ha inhabilitat els comptes de Fridays for Future Barcelona i Fridays for Future València. Ha pres aquesta acció dràstica, que silencia les veus del moviment, en un moment transcendental per la lluita per la Justícia Climàtica: la COP26 a Glasgow. S’ha pres aquesta decisió sense donar cap explicació; però ha succeït, casualment, després de la publicació d’un seguit d’infografies denunciant la falsedat dels objectius plantejats actualment a la cimera. Exigim explicacions i la recuperació dels nostres comptes, una de les eines més importants i efectives que tenim com a moviment per fer arribar les nostres demandes a la població.

Com tota gran multinacional, Instagram i la corporació darrere seu, Meta –fins fa ben poc, coneguda com a Facebook–, s’han afegit al discurs de la “lluita” contra el canvi climàtic. Als seus perfils oficials es poden observar diferents campanyes en suport a la  justícia climàtica. Un suport que, però, es troba clarament lluny de la seva posició real quan es tracta de donar veu en moments crucials, com és la COP, als moviments climàtics i ecosocials. Les xarxes socials, com Instagram, són avui en dia una eina imprescindible per la difusió i la mobilització en tota mena de campanyes, i sense elles el moviment de Fridays for Future seria ben diferent. La tendència que tenen aquests espais a silenciar moviments com FFF i a potenciar, per altra banda, els d’ultradreta, és en coneguda. Accions com les preses per Instagram aquest dimarts 9 de novembre no fan més que afavorir aquest desequilibri, potencien desigualtats entre veus i fan saltar totes les alarmes.

En paraules d’Alba Pla, activista de Fridays for Future València: “Crec que a la gent que mou Instagram no li agrada que es difongui informació sobre la veritat de la COP26 i, com saben que tenim prou seguidors, tant Barcelona com València, ens han inhabilitat els comptes”. Cal revertir aquesta situació de manera immediata. En aquesta COP26 tan desigual i parcial, on ja falten moltes veus d’activistes en primera línia de la crisi climàtica, no ens podem permetre tenir encara més veus silenciades.


València i Barcelona, dimarts 9 de novembre de 2021.