Manifest – 19 mar. 2021

Arxiu històric de manifests de Fridays for Future Barcelona. Manifest de l’acció a l’Arc de Triomf de Barcelona del divendres 19 de març de 2021, dins del marc del Dia Global d’Accions pel Clima – 19-M.

Fa un any la vida es va aturar. Dins d’un ritme frenètic imposat de treballar, menjar, dormir i tornar a treballar, no vam fer cas a les alertes del sistema sanitari. La pandèmia de la Covid-19 és el símptoma d’una crisi sistèmica. Hem sobrepassat els límits de la terra i igual que fa un any, aquells que governen i controlen l’economia han optat per robar-nos el nostre present i futur.

ENS ROBEN EL TEMPS. Estem davant d’una crisi social i ecològica sense precedents. En tres anys superarem l’increment d’1,5 °C límit establert a l’Acord de París, segons Nacions Unides. Denunciem el sistema que posa els beneficis del capital per sobre de la vida. Que ens roba el temps amb horaris infernals de treball, per créixer. Que ens roba el temps contaminant el nostre aire i la nostra aigua, per créixer més. Que ens roba el temps amb la inacció política davant l’emergència climàtica, per fer créixer el que ja està col·lapsant. És aquest sistema el que ens deixa sense futur i ens precaritza el present.

ENS ROBEN EL PRESENT. Ens passem anys estudiant per accedir a llocs de feina amb condicions nefastes, tot per tal de fugir de més de 38% d’atur juvenil a Catalunya. Condicions que ens aboquen a sobreviure i no a viure, i que no ens deixen temps per qüestionar aquest model de creixement sense límits en un món que és finit. Com a conseqüència, més d’un 20% de joves tenen símptomes depressius i el suïcidi és la principal causa de mort no natural entre joves. No podem normalitzar el que no és normal.

LES ELITS ENS ROBEN. Amb l’excusa dels dogmes de la ‘productivitat’ i la ‘competitivitat’, s’apoderen dels nostres temps i cossos. Tot i que tenim els índexs de productivitat més alts de la història, encara no n’hi ha prou. Sempre es troben oportunitats per a inventar ‘noves necessitats’ que legitimen el creixement a costa de perdre el sentit de la vida treballant per cinc euros l’hora. Mai n’hi ha prou quan l’avarícia és la que pilota. Deixem de normalitzar que hi hagi grans empreses que ‘ens donen feina’. Necessitem recuperar la sobirania sobre el nostre present estudiantil i laboral. No podem dependre d’un sistema productiu del qual la COVID-19 n’ha visibilitzat les escletxes. No volem produir més pel seu lucre, volem temps per treballar per les nostres vides i el nostre futur.

ENS ROBEN EL FUTUR. Un món on la temperatura global augmenti en 1,5°, 2° o 3° dificultarà i molt la possibilitat de tenir una vida digna. No és una qüestió de quant de temps ens quedi per sobrepassar els punts de no retorn climàtic. Es tracta d’assenyalar responsabilitats i falses solucions. Hem d’informar-nos entre totes per lluitar contra les fal·làcies del greenwashing com les etiquetes ‘bio’ i les promeses de neutralitat d’emissions. Es tracta de resistir a l’especulació i acaparament de terres dels fons d’inversió, al creixement descontrolat d’infraestructures i als nivells de contaminació insalubres. Es tracta de dedicar esforços econòmics a regenerar ecosistemes i reparar injustícies socials. Però en comptes d’això, l’IBEX 35 s’apropia dels cent mil milions d’euros dels fons del Next Generation de la Unió Europea.

EXIGIM NOUS TEMPS. Nous temps de canvi profund, de deixar enrere les precaritzacions del present per construir un món just per les persones i la natura. Exigim responsabilitats a aquells que fan de l’ecocidi una manera d’obtenir beneficis monetaris a gran escala. Exigim planificar l’inevitable decreixement de forma socialment justa. Exigim vides més pausades, temps per les cures i per fer cas a l’emergència ecosocial. Com a jovent, volem vides dignes amb lloguers dignes, treballs dignes i esperances. Cal reestructurar el sistema racista, imperialista i patriarcal que deixa el pes de les seves conseqüències sobre els cossos i territoris que resisteixen l’ecocidi que vivim. És possible i sobretot, imprescindible.

ÉS TEMPS D’ACTUAR. Mentre es mantinguin totes aquestes incoherències, nosaltres seguirem denunciant que ENS ROBEN EL TEMPS, ens roben el futur, i ens roben la vida.

Adhesions

A Granel SCCL
Acció Ecofeminista
Acció Jove – Joves CCOO Catalunya
ADDA Associcació Defensa Drets Animals
Aliança contra la Pobresa Energètica
Anticapitalistes
Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic
Assemblea Ecologista de la UAB
Assemblea Sarria St. Gervasi 15M
Assemblea Social Guinardó-Can Baró
Associació Ateneu Candela
Associació de Joves Estudiants de Catalunya
Associació Día de la Terra
Associació Entrepobles
Ateneu del Raval
AVV Clot-Camp de l’Arpa
AVV Maresme BCN
Cal Cases
Candidatura d’Unita Popular
CFA EL CARMEL
ClimAcció
Consell de la Joventut d’Horta-Guinardó
Consell de la Joventut de Barcelona
Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes
Descontrol Editorial & Impremta SCCL
Ecologistes en Acció de Catalunya
Eixample Respira
El Risell SCCL
El sendero de Lugh
Energetix
Enginyeria Sense Fronteres
Escoltes Catalans
ESF
Espacio del Inmigrante
Esplais Catalans, Esplac
FAVB – Federació d’Associacins Veïnals de Barcelona
FEDERACIÓ D’ESTALVI DE CATALUNYA
Fem Sant Antoni
Fundació Finances Ètiques
GOB Mallorca
Greenpeace
Grup local WWF Barcelona
Hortet de la UAB
Justícia i Pau
Juventud de Unificación Comunista de España
L’Apòstrof
l’Eina – l’Espai Jove de la Intersindical
La Via
Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global
Marxa Mundial de Dones
Més País Catalunya Jove
ObrirEscletxa
Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
Observatori DESC
Oikocredit Catalunya
Oxfam Intermon
PAH Barcelona
Profes pel Futur (T4Fcat)
Rebel·lió o Extinció Barcelona
Red de Migración, Género y Desarrollo
revo prosperidad sostenible
Sakyadhita Spain
SOCIETAT CATALANA D’EDUCACIÓ AMBIENTAL
Taula de l’aigua de Terrassa
Tentol
Vall de Can Masdeu
Xarxa d’Economia Solidària (XES)

Tags: