Manifest – 25 set. 2020

Arxiu històric de manifests de Fridays for Future Barcelona. Manifest de l’acció al Passeig de Gràcia de Barcelona del divendres 25 de setembre de 2020, dins del marc del Dia Global d’Accions pel Clima – 25-S.

En els últims mesos, el nostre món ha experimentat un canvi sense precedents. La pandèmia de la Covid-19 ha fet trontollar els fonaments del nostre sistema. S’han evidenciat les febleses i contradiccions d’una economia depredadora que es troba al límit del col·lapse; d’un sistema neoliberal que precaritza els serveis públics i crea grans desigualtats; d’una globalització que se sosté sobre l’explotació del territori i les persones, i que globalitza també la catàstrofe, en forma de pandèmia, de canvi climàtic o d’inestabilitat econòmica. El virus no és causa, sinó conseqüència d’una crisi sistèmica profunda, i suposa un canvi de context que amb prou feines comencem a comprendre.

L’emergència climàtica ja era una expressió d’aquesta crisi sistèmica. El desastre s’advertia des de fa dècades en els nombrosos informes científics, en el constant flux de persones obligades a abandonar els seus territoris o en les veus de les qui resisteixen davant d’empreses i polítiques extractivistes. Ara, la pandèmia ens col·loca en un punt d’inflexió crític en què, més que mai, ens hi juguem el futur. Ens enfrontem a un ampli espectre d’escenaris possibles i no podem abaixar la guàrdia: depèn de nosaltres que el canvi avanci cap a un projecte ecosocial, just i democràtic, o bé que la nostra inacció ens porti cap a models ecofeixistes, nacionalismes reaccionaris o l’esgotament definitiu dels recursos que sostenen la vida.

Davant aquesta situació, cal que transformem un dels eixos estructurals del nostre sistema: el treball, que avui està estretament associat a la precarietat, la desigualtat i la destrucció del territori, i se situa d’esquena a la vida. Però un nou model laboral just i ecològicament sostenible no es pot basar en una aparent descarbonització de les activitats empresarials ni en una mitificació del teletreball. No podem caure en les atractives falses solucions del capitalisme verd, que ens parlen dels miracles impossibles i dels avenços tecnològics sense tenir en compte el seu elevat cost energètic i material ni els efectes sobre les nostres vides. Per contra, és imprescindible reduir el nostre consum de materials i energia, acompanyant-ho d’una redistribució del treball que garanteixi llocs de treball compatibles amb una vida digna per a totes. Aquest nou model ha d’estar basat en processos sostenibles que parteixin de comprendre que som cossos interdependents i ecodependents, generant sinergies amb l’entorn i entre les persones. La riquesa resultant ha de distribuir-se equitativament i estar al servei del conjunt de la població mitjançant una fiscalitat justa, entre altres mecanismes.

El model industrial: cal fer front a la deslocalització de la producció, l’obsolescència programada, la desmesurada explotació de recursos i al procés accelerat de digitalització que avança sense qüestionament. El tancament d’indústries, com exemplifica el cas de la Nissan, no ha de significar deixar les treballadores al carrer. Ha d’anar acompanyat d’una reinserció en un teixit econòmic més local i una producció més sostenible, estable i de qualitat, que s’orienti a l’interès general amb preses de decisió públiques i democràtiques. 

Les cures: és fonamental situar els processos de reproducció social i de sostenibilitat de la vida al centre d’un nou model de treball. Aquests processos essencials per la (re)producció han estat i són majoritàriament assumits per dones i persones migrades, consolidant una divisió sexual i transnacional del treball, però són responsabilitat de totes. Visibilitzem-les. Revaloritzem-les. Redistribuïm-les. Construïm  models basats en la cooperació, la solidaritat i la interdependència, com les xarxes de suport mutu veïnals o comunitàries, que han estat essencials per a moltes persones durant la pandèmia; no podem avançar cap a una transició ecosocial i feminista si seguim prescripcions econòmiques obsessionades amb el rendiment. Hem d’adoptar criteris d’avaluació econòmica que ens parlin de vides dignes, que assegurin el respecte i compliment dels Drets Humans, el benestar general i l’estat del medi ambient, no només el creixement del PIB. 

El sector primari: no oblidem el seu paper fonamental en el sosteniment de la vida. És essencial avançar cap a un model amb pràctiques més respectuoses amb les seves treballadores i amb el mateix territori i ecosistema. Un model basat en la sobirania alimentària, en la producció de proximitat i sostenible, i que posi al centre els drets i el benestar tant de les persones que hi treballen com de les consumidores. Reclamem també la sobirania sobre els béns comuns essencials, com l’aigua i l’energia: no els volem en mans de grans empreses que exploten i especulen.

El turisme: aquest sector s’ha vist profundament afectat per la COVID-19. S’han posat de manifest els perills de la fragmentació i sobreespecialització econòmica en una activitat econòmica tan fràgil i estacional en moments de col·lapse sistèmic. Tanmateix, milers de ciutadanes hem tingut la possibilitat de gaudir dels nostres barris, pobles i ciutats com mai en molt de temps. Reiterem el nostre convenciment que cal apostar per un model d’intercanvi i mobilitat sostenible, socialment just i que respongui a les realitats territorials concretes; un model respectuós amb el que és local, que potenciï l’oci i la cultura populars sense mercantilitzar-los. No volem ser ciutats aparador. La transició cap aquest nou model no ha de destruir indiscriminadament la petita economia, ni derivar en un monopoli multinacional del sector.

El sector públic: la pandèmia ha demostrat la importància i necessitat de blindar els serveis públics, que sent essencials han estat objectiu de múltiples retallades i privatitzacions els últims anys. En un context mundial on les crisis socials, econòmiques i ecològiques s’accentuaran cada cop més, és imprescindible consolidar i ampliar els serveis públics. Han de ser capaços de donar resposta a la totalitat de la població de manera equitativa, suficient i eficient, sense importar l’origen, l’ètnia, el gènere, l’orientació sexual i/o la classe social.

Hem d’estar alerta. En aquests temps de transformació, la lluita pel futur pren més rellevància que mai. No podem acceptar les velles receptes neoliberals, per molt que ara es disfressin de verd. No podem conformar-nos amb falses solucions que aprofiten la crisi per concentrar encara més poder en poques mans, que no miren pel bé comú, sinó per la preservació d’un sistema que ens aboca al desastre ecosocial. És moment d’organitzar-nos. És moment d’impulsar el canvi que volem, un canvi que posi en el centre les persones, els cossos, els territoris i la Terra. 

Actives i organitzades, seguim lluitant per la vida. 

Adhesions

ACAF – Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central
Acció Ecofeminista
Acció Escolta de Catalunya
AEMA UPF
AFA Escola Montseny
Alerta Amazònica
Aliança contra la Pobresa Energètica
Altre l’Hospitalet és possible
Animal Rebellion Barcelona
Anticapitalistes
Antroologia de la Vida Animal. Grupo de estudios de etnozoologia
Arç Cooperativa
Asociación Nacional de Autoconsumidores
Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic
Assemblea Ecologista de la EEBE (ecoEEBE)
Assemblea Ecologista de la UAB
Assemblea ecologista UAB
Assemblea Groga de Gracia
Assemblea Nacional Catalana de Mollet
Assoc. Makea Tu Vida
Associació animalista Libera
Associació Arquitectxs de Capçalera
Associació CreatiBio
Associació Cultural La Nave Va
Associació Cultural Nou Barris Taller d’ Idees
Associació d’estudiants progressistes
Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA
Associació de VV barri Maresme BNC
Associació Les Luciferases
Associació Mirall. Feminisme d´Acció Social
Associació Save the Gats Catalunya
Associació Veïnal del Grup LLinàs de Sant Vicenç dels Horts
AVV Poblenou
AVVEE
Badalona En Comú Podem
Barcelona en Comú
BxC Badalona pel Clima
Ca la Dona
Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió
Casa Buenos Aires – Vallvidrera
Casal de Joves La Dreixa
Catalunya en Comú
Catalunya en Comú – Baix Llobregat
Catalunya No als TCI
Celobert cooperativa
Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions – CIEMEN
Cíclica Arquitectura SCCL
ClimAcció
Comissió Agenda Llatinoamericana Mundial a Catalunya
Comunistes de Catalunya
Confluència Jove
Confluència Jove Badalona
Consell de la Joventut de Barcelona
Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
Coopdera, sccl
Coordinadora: un altre món és possible – Sabadell
Descontrol Editorial & Impremta SCCL
Dones ANC
Edualter
Educahorts
Educambient, SCCL
Ekonomikon Cooperativa
El globus vermell
El Guaret grup de consum ecològic
Els Verds de Badalona
Equo Catalunya
Escoltes Catalans
Escoltes Catalans
Espacio del Inmigrante
Espai veïnal Calàbria 66
Esplai GMM
Esplai Matinada-Pòrtics
Esquerra Republicana de Catalunya
Esquerra Unida i Alternativa
Facto Cooperativa
FAVB (Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona)
FEDERACIÓ D’ESTALVI DE CATALUNYA (FEC)
Fil a l’agulla
Fundació Guné
Fundació l’Alternativa
Fundació l’Alternativa
Fundació Privada Integramenet – Atenció a persones en situacio de risc social
Fundació PROIDE
Fundació Revolució Democràtica
Fundació Roca Galès
Fundación Oxfam Intermón
Germanetes de l´Assumpció
GOGARA
Greenpeace
Grup d’ecoconsum La Sardineta
Grup de Cientifics i Tècnics per un Futur No Nuclear
Grup ECOS
Grupo Local WWF Barcelona
Hort Fortalesa
IACTA
Independents UPF (AREI UPF)
Individual
Intersindical-CSC
Intitut Quatre Cantons
JCC
Jovent Republicà
Joventut Comunista de Catalunya
Joventut Socialista de Catalunya (JSC)
Justícia i Pau
L’Apòstrof SCC,L
L’Aurora (organització marxista)
L’Obrera Sabadell
La Banda Sorora
LA TAULA SCCL
LabCoop
Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global
Lutxana art
Maria Dolors Porcel Omar
Marxa Mundial de Dones
Mensakas, SCCL
Més País Catalunya
No mas colillas en el suelo Barcelona
NUS Processos Socials i Creatius SCCL
Obrir Escletxa
Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
Observatori DESC
Opcions
PAH Barcelona
Paraypormujeres
Partit del Socialistes de Catalunya (PSC)
Plataforma Bici Augusta
Plataforma contra violencies de genere
Podem Catalunya
POL·LEN EDICIONS, SCCL
Posidonia Green Project
Rebel·lió o Extinció Barcelona
Remenat
Ruptura Ecosocial
SED Catalunya
SETEM Catalunya
Sindicalistes de CCOO per la Independència i la República Catalana
Sindicat de Llogateres de Catalunya
Som Energia Barcelona
Som lo que Sembrem
Som Lo Que Sembrem
Sostre Cívic
Taller La Via
Te lo sirvo verde
UGT de Catalunya
Usar y Reusar Cooperativa
USTEC·STEs (IAC)
Vall de Can Masdeu
Veus Barberà
Viver Tres Turons
WWF España
Xarxa d’Habitatge d’Horta-Guinardó
Xarxa de Suport Sagrada Família – El Poblet
Xarxa Feminista de Catalunya
Xarxa per a la Conservació de la Natura
Xarxa per la sobirania energètica (Xse)
XR Sabadell
ZeroPort, Plataforma pel decreixement del port i l’aeroport de Barcelona